Afscheid zonder overledene

In mijn vorige blog vertelde ik over het treurige verhaal van Martha. Haar zus Irene belde mij dat haar zusje Martha was overleden. Martha woonde met haar man en drie kinderen in Amerika. Door een ernstig ongeval had zij intensieve zorg nodig. De man van Martha kwam vervolgens door een burn-out thuis te zitten en zo verloren zij al hun geld en bezittingen en werden hun kinderen uit huis geplaatst. Martha werd na haar overlijden opgehaald in een kartonnen doos en vervolgens zonder enige vorm van afscheid anoniem gecremeerd. Irene vroeg mij of ik haar wilde helpen om haar zus het afscheid te geven dat ze verdiende. Zo’n twee weken na het telefoongesprek met Irene ga ik bij haar langs om te bespreken hoe we invulling kunnen geven aan de afscheids- herinneringsdienst van haar zusje Martha. Irene is een vriendelijke vlotte vrouw en er is al snel een klik. We drinken een kop thee en Irene vertelt over haar actieve fiets vakantie van vorige week voordat ze zelf aangeeft dat ze er klaar voor is om het over haar zusje te hebben. Ze pakt er een foto album bij en laat een aantal foto’s zien van haar met kleine Martha op schoot en de foto’s van een gezellig gedekte kersttafel compleet met mega kalkoen. Ze verteld dat ze tijdens die kerst eigenlijk voor het eerste echt contact had met haar zusje en dat ze dezelfde humor hadden. “We konden zomaar om niks in lachen uitbarsten zonder dat de rest begreep waar het over ging. En dan moesten wij natuurlijk nog harder lachen”. Ja die kerst was er een van verbondenheid verteld ze. Jammer dat we dat niet vaker gedaan hebben. Ze verteld over de zorgen die ze zich maakte over haar zusje na het ongeluk en hoe machteloos ze zich voelde toen de kinderen uit huis geplaatst werden. Er was niets dat ze kon doen en daarom wilde ze nu als laatste eer aan haar zusje, een mooie afscheid realiseren. Doordat Irene haar zusje niet goed kende en ze niet heel veel deelden met elkaar vind ze het erg moeilijk om een invulling voor de afscheidsviering te bedenken. Tijdens de vakantie had ze er constant over nagedacht maar ze vond niets goed genoeg. “We kunnen daar toch geen lege kist neer zetten en die daarna begraven” zegt ze en ze moet er om lachen. Ik vertel dat dat in principe best kan, maar dan heb je een uitvaart zonder overledene en met lege kist. Waar neem je dan precies afscheid van? Van een lege kist of van Martha? De herinnering aan Martha is wat Irene vast wil houden en aan wie ze was en hoe ze in het leven stond. Ik heb afgelopen week niet stil gezeten en heb een aantal ideeën op papier gezet. Terwijl ik de uitgewerkte ideeën voorleg stellen we samen een prachtige herinneringsdienst samen. Op de dag van de herinneringsdienst schijnt de zon volop en ik ben al vroeg in de weer om er voor te zorgen dat de herinneringsdienst die bij Irene in de achtertuin zal plaatsvinden goed zal verlopen. We zetten langs het tuin pad zes mooie grote windlichten neer en onder het overdekte prieeltje in het midden van de tuin maken we de herinneringsplek voor Martha. We zetten vier bijzettafeltjes neer waarop we allerlei foto’s van Martha neerzetten. Bij iedere foto brand een waxinelichtje in een bontgekleurde glazen houder. Op het televisie scherm achter de tafeltjes zal straks een PowerPoint presentatie te zien zijn met een klein stukje film van het kerstdiner en Martha en Irene in de keuken met de kalkoen. De hoofdfoto van de presentatie is Martha zoals Irene zich haar het beste herinnerd, als tiener in een tuin tussen de hortensia’s. Doordat Irene’s tuin vol staat met hortensia’s past deze foto er fantastisch bij. Op de achtergrond speelt rustige pianomuziek en op een tafeltje bij de entree staan glazen prosecco te wachten als onthaal voor de genodigden. Hiermee zal straks getoost worden op het leven. Terwijl de eerste mensen de tuin binnen lopen steek ik Irene nog even een hart onder de riem en begeleid de mensen naar hun plek. Irene opent zelf de herinneringsdienst en heet de mensen welkom. Als vanzelfsprekend neem ik gepaste afstand maar blijf voor Irene in beeld en start op haar teken de muziek in. Het zichtbaar onzichtbaar zijn noem ik dat. Met ruim twintig genodigden is het een intieme herinneringsdienst in de prachtige bloementuin van Irene. Om de dienst af te sluiten vormen de genodigden een kring om de foto’s van Martha en om de beurt spreken ze een persoonlijk woord van herinnering of een wens terwijl ik de eer heb gekregen om “She” van Charles Aznavour te zingen. Het verloopt precies zoals gepland en het is een dienst met een lach en een traan. Na afloop is er een gezellige “high wine” met allerlei lekkere hapjes en is het mijn moment om te vertrekken. Ik zeg Irene gedag om haar met haar genodigden alleen te laten. De volgende dag belt Irene mij op en vertelt dat ze terugkijkt op een prachtig afscheid, precies zoals ze het voor zichzelf ook zou wensen zegt ze. Wat ben ik blij dat ze het zo ervaren heeft! Twee weken na de herinneringsdienst ga ik bij haar langs en krijg ik naast drie dikke zoenen een lieve kaart en een prachtige bos hortensia’s uit haar tuin. Wanneer iemand na een verdrietige gebeurtenis een mooie herinnering overhoudt en ik een klein stukje bij heb mogen dragen om dat te realiseren maakt dat ik mijn werk tot een van de mooiste en dankbaarste beroepen beschouw. N.B. Deze blog is met toestemming van de nabestaande gepost.

Namen en sommige details uit deze blog zijn uit respect voor de nabestaande en overledene veranderd of fictief gemaakt.

Bedankt voor het lezen! Vier het leven! Proost! Liefs van Charlotte Ruijtenberg Cadens uitvaartzorg Stationsstraat 48

4921 AD Made 06-465 315 66 www.cadensuitvaartzorg.nl

Recente Blogs
Archief